Картите са една от важните особености на играта. Те позволяват всеки играч да има раличен стил на игра. С тях Шампионите получават различни допълнения към способностите или оръжията си.

Всеки шампион има уникална колекция от карти. Тя е разделена в 4 главни категории: първо умение, второ умение, трето умение и броня/оръжие. Новите играчи започват с предварително създаден сет (дек) от по 5 карти за всеки шампион. Също така можете да създавате нови карти или да ви се паднат такива с отварянето на Radiant съндъци, като ако ви се падне карта, която вече притежавате, тя автоматично ще бъде превърната в  злато.

Всяка карта има 4 нива Common (обикновена), Rare (рядка), Epic (епична) и Legendary (легендарна).

Картите дават различни добавки и настройки на уменията  и оръжията на героите. Във всяко следващо ниво на една карта, тези добавки са по-добри. Например, ако една карта ви дава 0.5 сек. намалено време за презареждане на оръжието в Common нивото си, ако е Epic, времето ще бъде 1.5 сек.

Играчите използват сет от 5 карти за своя шампион. Сетовете се избират и сменят във времето преди всеки мач с клавиша U. Всички шампиони имат предварително създаден (default)  сет по подразбиране, който начинаещите играчи могат да използват.

Играчите също могат и да създават и променят свои собствени и уникални сетове от карти за всеки от героите. Всеки шампион може да има до 4 сета, като картите във всеки от тях не трябва да надвишават 12 точки. Точките за всеки вид карти са както следва:

Сетовете няма да бъдат запазени, ако надвишават максималния лимит от 12 точки.

Играчите могат да нагласят кой сет ще използват по подразбиране от страницата за създаване на сетове.  

Създаване на карти

Играчите могат да създадат карти, които не притежават, като платят със злато. За целта, първо трябва да са в менюто за създаване или редактиране на сет за определения шампион, след това да кликнат на едно от местата за карти, за да се покаже колекцията от карти за дадения герой. След като плати 1200 за дадена карта,играчът разполага със всичките нива (Common, Rare, Epic, Legendary ) за нея и от менюто за създаване на сет за героя може да избере  кое ниво на картата да включи в сета на героя.  Така например, ако направите една от картите 4то ниво (Legendary), ви остават 8 точки за останалите 4 карти.

Златни карти

Златните карти са специални, козметични вариации на нормалните карти, които могат да се паднат от  Radiant Chests. Тези златни карти ще заменят вече съществуващите нормални  карти  в колекцията на играча с такива с обновена златна рамка.

След като се сдобиете със златна карта, ще получите и спрей с картинката на тази карта.